Fenomenología y Filosofía Primera 
«El filósofo se incluye a sí mismo, en cierto modo de una vez para siempre, en la peculiar tradición de los hombres sin tradición, o sea, de los socráticos» M. G-B.

Monoteísmo y responsabilidad. El pensamiento judío contemporáneo de Levinas, Jonas y RosenzweigDilluns 23 de març de 2015

El otro como maestro: Introducción al pensamiento de Emmanuel Levinas
Jorge Úbeda

Un pensamiento de frontera: la filosofia judía del siglo XX
Irene Kajon

Dimecres 25 de març de 2015

Hans Jonas: Cuidar del mundo. poder, fragilidad y responsabilidad
Tomás Domingo Moratalla

Franz Rosenzweig: Nombrar y des-nombrar. De la revelación a la responsabilidad
Olga Belmonte

Coordinador: Jordi Giró
Hora: de 19h a 21h
Lloc: Auditori de la Fundació Joan Maragall (València, 244 1r – Barcelona)

ENTRADA LLIURE
Sovint usem la metàfora que la nostra cultura occidental es basa en un trípode constituït per la tradició bíblica, simbolitzada per la ciutat de Jerusalem, la tradició greco-romana, simbolitzada per Atenes, i la seva síntesi -no exempta de tensions ni d’apories- que realitzaren els pensadors cristians de l’edat mitjana, simbolitzada per Roma. Som hereus d’aquesta gran aventura, cultural i espiritual alhora, que ha estat posada àmpliament en qüestió pels pensadors il·lustrats i, posteriorment, pel anomenats mestres de la sospita dels segles XIX i XX, Marx, Nietzche i Freud.

Avui, a inicis del segle XXI, i amb un rerefons cultural ben diferent, que podem identificar com postmodern, tecnocientífic i amenaçat per la crisi ecològica i la sostenibilitat del futur de la humanitat, acostar-nos a la revisió que de tota aquesta evolució postmetafísica s’ha realitzat des del pensament jueu contemporani, directament nodrit de la tradició bíblica de l’Antic Testament, resulta particularment interessant per a la nostra reflexió actual.

Amb aquest cicle, que abordarà una presentació general de la panoràmica del pensament jueu contemporani, i proposarà una primera aproximació a tres de les seves figures més importants, Emmanuel Levinas, Hans Jonas i Franz Rosenzweig, la Fundació Joan Maragall es suma al necessari diàleg interreligiós que ens cal realitzar des de totes les instàncies.

Recollint el testimoni d’experiències tan lloables com l’Entesa judeocristiana, volem presentar des d’una perspectiva filosòfica, la particular relació familiar dels cristians amb el món hebreu, i col·laborar a fer realitat l’aprofundiment en l’amistat judeocristiana de la qual tant ens parla el Papa Francesc.

Activitat coorganitzada amb la Universidad Menéndez Pelayo de València i l'Amistat judeocristiana de València

Fenomenología y Filosofía Primera

Artículo Anterior Artículo Siguiente